Tip van de trainer

In deze rubriek lees je maandelijks een nieuwe tip van één van onze trainers.

Tips van Luca:

Allereerst hoop ik dat het allemaal goed met jullie gaat. Het is voor velen een spannende tijd op alle fronten. Gelukkig mogen we nog steeds schaatsen op de Vechtsebanen in Utrecht, iets waar ik na iedere persconferentie blij verrast door ben.

Waar ik als trainer bij nieuwe pupillen altijd als eerste aan ga werken is de basishouding. Vanuit een goede basishouding kun je namelijk gaan werken aan andere onderdelen van de schaatsbeweging, denk hierbij aan de afzet, bijhaalbeweging en de bochten. Maar wat is nu een goede basishouding?

Bij een goede basishouding zit je niet alleen diep, maar maak je ook een hele kleine enkelhoek. Deze enkelhoek is de hoek tussen de bovenkant van je voet, en de voorkant van je scheenbeen. Deze kleine enkelhoek zorgt voor dat je enkels stabieler zijn, je zult dus minder snel zwikken. Ook dwing je op deze manier een kleine kniehoek af, anders val je voorover! En als laatste dwingt dit je om je schouders laag te houden (anders val je achter over), hierdoor heb je minder luchtweerstand.

Je kan deze houding zelf in de huiskamer oefenen:

  1. Ga eens met 2 voeten naast elkaar staan.
  2. Vervolgens ga je met je billen naar beneden (diepzitten), dit is de houding die je waarschijnlijk wel herkent van het trainen op het ijs.
  3. Druk nu je knieën naar voren tot voorbij je tenen.
  4. Nu voel je waarschijnlijk je billen omlaag gaan, dit voorkomt dat je voorover valt. Als je nu je schouders omhoog beweegt voel je dat je achterover gaat vallen,
  5. Blijf je knieën naar voren drukken terwijl je je gewicht op je hakken houdt.
  6. Dit is de goede basishouding

Ik hoop dat jullie allemaal heel goed gaan oefenen zodat we het resultaat binnenkort op het ijs mogen aanschouwen.

Groet,

Luca