Tip van de trainer

In deze rubriek lees je maandelijks een nieuwe tip van één van onze trainers.

Tip van Nelleke:

In de coronatijd gaat alles anders dan anders, zo ook het schaatsen. Een training volgen in een groepje bij je vaste trainer, zoals vorig seizoen nog gewoon kon, zullen we dit seizoen misschien niet gaan meemaken. Als trainers proberen we je tijdens de momenten waarop we je zien zo goed mogelijk te begeleiden. Maar helaas zien we nu door het ticketsysteem lang niet iedereen. Hoe kun je, als je zonder trainer op het ijs staat, dan toch aan je techniek werken? Daar wil ik je in deze rubriek graag bij helpen.

Eén van de dingen die ik in mijn trainingsgroepen vaak adviseer, is om naar betere schaatsers te kijken. Van het kijken naar betere schaatsers word je zelf namelijk ook beter. Dat heeft te maken met de spiegelneuronen in je hersenen. Door naar betere sporters te kijken, doe je in je hoofd de beweging na die je ziet. Hierdoor kun je zelf makkelijker iets gaan leren. 

Heb je bijvoorbeeld moeite met de valbeweging? Kijk dan naar een lange schaatsafstand van een goede schaatser, waar je dit goed kunt bekijken. De eerstvolgende keer dat je het ijs op gaat, neem je je observaties mee en probeer je die na te doen. 

De eerstvolgende “live”-optie om goede schaatsers te bekijken is tijdens het WK kwalificatietoernooi in Heerenveen, van 26 t/m 28 december. Ook op youtube zijn genoeg voorbeelden te vinden; zoek maar eens op “wereldrecord” en dan de betreffende schaatsafstand waar jij wat van wil leren. 

Train ze!