De 10 vragen aan… Linda Eggenkamp

Deze week de 10 vragen aan Linda Eggenkamp. Linda is actief als trainster op de zaterdagmiddag en is ook actief als wedstrijdschaatster bij SVW. Volgende week is Astrid aan de beurt, Astrid is  actief bij de recreanten schaatssters en ook fanatiek bij de zomertrainingen op skeelers. Volgende week hebben wij ook de rubriek “even bellen met” in dit geval met onze penningmeester Bonnie Oude Elferink, daarnaast beheert Bonnie al jaar en dag de SVW-kleding

Hieronder de 10 antwoorden van Linda.

1 – Waarom ben je gaan schaatsen?

Mijn moeder vond dat mijn broertje en ik twee dingen moesten leren: zwemmen en schaatsen. Al het andere vond ze volstrekt niet belangrijk. Ook al kon ze deze twee dingen zelf niet, zodra er natuurijs lag, sleepte ze ons het ijs op en hield ons net zo lang aan de hand tot we het konden. Zo kwam ik op mijn zesde jaar al prima vooruit op houten Friese doorlopers. Bij natuurijs was ik elk vrij moment op de ijsbaan bij restaurant Rust Wat in Blaricum te vinden. Op mijn tiende kreeg ik kunstschaatsen, dat wilde ik heel graag. Maar zo rond mijn vijftiende bleek ik de noren van mijn broertje te passen, en ruim een jaar later reed ik met mijn vader de Elfmerentocht. Toen mijn voetbalelftal uiteenviel in 1988, had ik tijd over, en ben ik met mijn vader gestart bij de Bres instuifuren op de Utrechtse ijsbaan. Een jaar of negen later werd ik lid van IJBM, maar dat beviel niet zo. Via Mechteld Neefjes kwam ik bij SVW en dat bevalt super, super goed!

2 – Wat is de stomste tip die je van een trainer gehad hebt?

Ik denk dat die nog moet komen…

3 – Wat is voor jou het hoogtepunt van het winterseizoen?

Jeetje, dat is een lastige. Clubkampioenschappen, NK Masters, SVW-marathon, ploegenachtervolging, allemaal leuk, zeker na afloop met z’n allen in de kantine, maar je moet fysiek ook echt wel diepgaan voor je in die kantine zit, dus ook pittig. De meest relaxte wedstrijd is het baankampioenschap sprint. 100 meter, 300 meter en 500 meter volle bak gaan, daar word je niet echt moe van, toch gaat het om medailles, en zeker bij de dames Masters zijn er veel bekenden, waardoor het hartstikke gezellig is. Ondanks alle pret op kunstijs blijft natuurijs het aller, allermooiste!

4 – Wat is je meest creatieve uitspatting?

Ik heb ooit samen met mijn moeder een merklap geborduurd.

5 – Hoe belangrijk vind jij het milieu, het klimaat, duurzaamheid e.d.?

We hebben een goed geïsoleerd huis met een warmtepomp, zonnepanelen en een zonneboiler. Ik ga op de fiets naar mijn werk, in het dorp doen we bijna alles lopend of op de fiets. In Indonesië fietsen ze in de rondte met 100 kippen op 1 fiets, dus kun je prima met de tweewieler naar de supermarkt. Ik baal van al die dingen die tegenwoordig alleen maar op batterijen werken. Maar… huis had wel een paar maten kleiner gekund voor milieuvriendelijk, en ik ga wel twee tot drie keer per week met de benzineauto naar de kunstijsbaan…

6 – Als je voorzitter was voor één dag, wat zou je dan veranderen?

Kritisch naar de vergoedingen van de (hoofd)trainers kijken en daar beleid op maken. In het turnen zijn vrijwel alle trainers in loondienst van de clubs, of zijn zij ZZP’ers. Door de hoge eisen aan de diploma’s en de vele uren in de turnzalen, en de enorme schaarste, kan dat al jaren niet anders. Een welwillende ouder zonder niveau 3-diploma voor een kleutergroep, dat is daar ondenkbaar.

7 – Gary Hekman of Sven Kramer en waarom?

Hekman is de concurrent van mijn buurjongen en fietsenmaker en marathonschaatser Simon Borsen (Skate 4 Air). De zus van Simon past nog wel eens bij ons op, en ik maak tijdens de Blaricumse kermis deel uit van haar touwtrekteam. En de vriendin van Simon, Marieke van Ede, is tegenwoordig de juf van mijn jongste dochter. Dus Sven Kramer! Sorry Teun!

8 – Waarvoor zou jij lang kunnen sparen?

Mijn 25 jaar oude racefiets is aan vervanging toe…Het moet een beetje een knap modelletje worden, want hij moet weer 25 jaar mee.

9 – Wat is je mooiste jeugdherinnering? 

Op de avond dat mijn broertje werd geboren, sliep ik bij mijn tante. De volgende ochtend haalde mijn vader mij op en vertelde dat ik een broertje had gekregen. Ik was 3,5 jaar en weet het nog precies.

10 – Noem één ding dat mensen waarschijnlijk nog niet wisten van jou?

Dat ik voor mijn studie fysiotherapie de School voor de Journalistiek heb afgerond. En dat ik lectrice ben in de rooms-katholieke Sint Vituskerk in Blaricum.