Tip van de trainer

In deze rubriek lees je maandelijks een nieuwe tip van één van onze trainers.

Tips van Luca:

We zitten in de laatste twee weken van het seizoen. We hebben de laatste tickets geboekt en sommige van ons staan te dringen bij het inschrijven voor de (trainings) wedstrijden. In april breekt dan ook een nieuwe periode aan, namelijk de rustperiode. Veel jonge schaatsers rijden eind maart heel veel wedstrijden, veelal in Heerenveen, waarbij vaak de PR’s aangescherpt worden. Deze wedstrijdsporters beginnen gaan hierdoor de rustperiode in met een flinke motivatie-boost, waardoor ze het liefst in één ruk door de rustperiode heen trainen. 

Maar de rustperiode is juist bedoeld om, de naam zegt het al, te rusten! En dit is waarom: 

  1. Deze rustperiode geeft je de tijd om goed je resultaten van het afgelopen seizoen in perspectief te zetten. Hierdoor kun je betere plannen maken voor het komende seizoen. 
  2. Je lichaam heeft nu de tijd om te herstellen van het (veelal) zware wedstrijdseizoen. Een uitgerust lichaam reageert beter op de trainingsprikkels van het zomerseizoen. 
  3. In de zomerperiode zijn we genoodzaakt om over te stappen op andere trainingsvormen dan schaatsen, denk aan fietsen, lopen en springen. Als je hier direct op 1 april vol gas aan begint heb je een hoge kans op blessures. Gebruik de rustperiode dan ook vooral om deze trainingsvormen heel rustig op te pakken. Ga bijvoorbeeld bij mooi weer een rondje rustig fietsen. 

Vooral het derde punt heel erg relevant voor schaatsers, als je in de winter alleen maar schaatst, verwacht dan niet dat je dan op 1 april effe 200km fietst met een gemiddelde boven de 30km/u. Probeer dus vooral je zomerprogramma goed (en met een gepast tempo) op te bouwen, dit doen we in de winter ook. 

Ik wens jullie allemaal veel plezier met de laatste schaatstrainingen, en veel succes met uitrusten! 

Groetjes, 

Luca